Τα 5 οφέλη της αποτοξίνωσης από τον καφέ

Γιατί να σταματήσεις τον καφέ;

Η διακοπή του καφέ είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Ο καφές είναι τόσο βαθιά ριζωμένος στην κοινωνία μας και διαμορφώνει την πολιτιστική συμπεριφορά μας –  λέγωντας «Πάμε για έναν καφέ» είναι κοινός κώδικας για το «Ας συναντηθούμε για να περάσουμε καλά».

Για να μην ξεχνάμε: Οι περισσότεροι από εμάς ξεκινάμε ΚΑΘΕ μέρα με καφέ. Μερικοί μάλιστα λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν πράγματα χωρίς αυτό. Λοιπόν, πώς γίνεται όλο και περισσότεροι άνθρωποι που ευαισθητοποιούνται για την υγεία να συνιστούν να τον σταματήσετε;

Εάν εξακολουθείτε να διστάζετε να δοκιμάσετε μια αποτοξίνωση από τον καφέ - το καταλαβαίνουμε. Η κατανάλωση καφέ, όπως πολλές συνήθειες, είναι μια μορφή άνεσης. Και πιθανότατα έχετε ακούσει το επιχείρημα «θα βιώσετε περισσότερη ενέργεια» μία πάρα πολλές φορές. Αλλά ακούστε μας. Ζητήσαμε από τη διατροφολόγο μας Samantha Frost να εξηγήσει ακριβώς πόσο λιγότερος καφές θα σας κάνει να νιώθετε περισσότερη ενέργεια, κάτι που έχει τα οφέλη μιας αποτοξίνωσης του καφέ που θα μπορούσε ακόμη και να σας πείσει!

 

1. Λιγότερο άγχος & στρες

Νιώθετε ποτέ ένα κύμα άγχους μετά την κατανάλωση καφέ; Η καφεΐνη μπορεί να είναι ο ένοχος. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να χρειαστούν μόλις 150 mg καφεΐνης (ένα μικρό φλιτζάνι καφέ) για να προκληθούν συμπτώματα άγχους. Η καφεΐνη αποτελείται από μια ομάδα χημικών ουσιών που είναι γνωστές ως μεθυλξανθίνη, οι οποίες αποδεδειγμένα διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ) και τους καρδιακούς μύες. Όταν μειώνουμε την πρόσληψη καφεΐνης, μειώνουμε επίσης αυτές τις διεγέρσεις και επαναφέρουμε το ΚΝΣ και τους καρδιακούς μας μύες πίσω στην κατάσταση ηρεμίας.

 

2. Περισσότερη αντοχή & ενέργεια

Αν και η καφεΐνη είναι γνωστή για τις διεγερτικές της επιδράσεις, η τακτική κατανάλωση με την πάροδο του χρόνου μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε δυσπροσαρμοστικές αντιδράσεις στο στρες, όπως αίσθημα εξάρτησης ή συμπτώματα κόπωσης. Λόγω της δράσης της ως διουρητικό, η καφεΐνη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένες απώλειες υδατοδιαλυτών θρεπτικών συστατικών με την πάροδο του χρόνου, τα οποία είναι τα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να αναπληρώνονται συνεχώς από τη διατροφή μας, ειδικά σε περιόδους υψηλότερων ενεργειακών απαιτήσεων. Ο καφές δεν λύνει καμία αιτία κόπωσης ή στρες – αντίθετα, κάνει το σώμα λιγότερο ευαίσθητο στο να αισθάνεται πόσο κουρασμένο είναι. Αυτό σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ μπορεί πραγματικά να οδηγήσει σε περισσότερη κούραση στο σώμα - απλά δεν το προσέχεις! "Πολλοί άνθρωποι αναμένουν να αισθάνονται καλύτερα μετά την κατανάλωση καφέ - πιο ξύπνιοι, πιο γεμάτοι ενέργεια. Αλλά το σώμα έχει τη δύναμη να αισθάνεται καλύτερα εάν τρέφεται σωστά. Επομένως, αντί να πάρετε μια γρήγορη ώθηση από ένα διεγερτικό ποτό, γιατί να μην επαναφέρετε αυτή τη δύναμη στον εαυτό σου;!» - Σαμάνθα Φροστ

 

3. Καλύτερος ύπνος

Η καφεΐνη ειδοποιεί το σώμα να αντλήσει αδρεναλίνη και κορτιζόλη, κρατώντας το σε εγρήγορση και ενεργοποιώντας το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Όχι μόνο χρειάζονται ώρες για να φθαρεί, κάτι που εμποδίζει το σώμα σας να ξεκουραστεί, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει τον κιρκάδιο ρυθμό σας, προκαλώντας διαταραχές στους κύκλους του ύπνου σας. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν διαταραχές όταν καταναλώνουν καφέ μετά τις 3 το μεσημέρι. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν καθυστερημένη ώρα ύπνου, ανάγκη να σηκωθείτε το βράδυ για να χρησιμοποιήσετε το μπάνιο, αίσθημα υπερβολικής κούρασης για να κοιμηθείτε και αναζήτηση απόσπασης προσοχής για να αποκοιμηθείτε χρησιμοποιώντας τεχνολογικές συσκευές. Όλα αυτά συμβάλλουν στο να αισθάνεστε λιγότερο ανανεωμένοι την επόμενη μέρα, κυρίως επειδή επηρεάστηκε ο απαραίτητος χρόνος ύπνου μεταξύ 1 και 4 το πρωί. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το μεγαλύτερο μέρος της κυτταρικής ανάκτησης και της μυϊκής αναγέννησης συμβαίνει στο σώμα.

 

4. Σταθερό σάκχαρο στο αίμα (ίσον λιγότερες λιγούρες)

Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία παράγραφο, η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να διακόψει τον φυσικό μας κιρκάδιο ρυθμό και επομένως τα σήματα της όρεξης. Αν και πηγαίνουμε κατευθείαν στον καφέ για να μας βοηθήσει να δουλέψουμε σκληρότερα, μπορεί στην πραγματικότητα να επηρεάζει αρνητικά τα επίπεδα ενέργειάς μας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας μας να αναζητήσουμε μια γρήγορη λύση σακχάρου, γνωστό και ως υψηλά σάκχαρα, εύπεπτα και διαλυτά σνακ. Ωστόσο, αυτά λειτουργούν μόνο προσωρινά και τα αποτελέσματά τους εξαφανίζονται γρήγορα, οδηγώντας μας σε έναν ατελείωτο κύκλο ενεργειακών υψηλών και χαμηλών πόρων.

5. Πιο υγιή δόντια

Ο καφές είναι πολύ όξινος, μπορεί να συμβάλει στο λεκέ των δοντιών, στη φλεγμονή των ούλων και σε μειωμένη αντοχή του σμάλτου των δοντιών, που σημαίνει ότι διαβρώνει το σμάλτο των δοντιών σας και λερώνει τα δόντια σας με κάθε γουλιά. Η μείωση της πρόσληψης καφέ μπορεί να συμβάλει στην αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου, λιγότερο λεκέ των δοντιών, μειωμένη φλεγμονή των ούλων και υποστηρίζει τη συνολική στοματική υγεία. Οδηγώντας σε ένα πιο λαμπερό και πιο σίγουρο χαμόγελο!

 

Επιστροφή στο ιστολόγιο