Τι να φάτε πριν από την προπόνηση!

Τι να φάτε πριν από την προπόνηση!

Δεν είστε σίγουροι τι να φάτε πριν την προπόνηση; Εδώ είναι οι καλύτερες τροφές πριν την προπόνηση για να τροφοδοτήσετε την προπόνησή σας και να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά σας!

Εάν ασκείστε τακτικά, πιθανότατα γνωρίζετε τον αγώνα του να καταλάβετε τι να φάτε εκ των προτέρων. Το να τρώτε πολύ πριν από την προπόνηση μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε νωθροί ή να βαρύνετε, ενώ το να τρώτε πολύ λίγο μπορεί να σας επιβραδύνει ή να σας κάνει να αρρωστήσετε.

Το μυστικό για τη βελτιστοποίηση της προπόνησής σας είναι να τρώτε το σωστό είδος τροφών τη σωστή στιγμή.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε ποιες τροφές μπορούν να σας βοηθήσουν να ιδρώσετε και πώς να συγχρονίσετε τις ώρες των γευμάτων σας με την προπόνησή σας.

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Όποιος έχει ενεργό τρόπο ζωής ξέρει ότι ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά προσπαθείς μπορεί να είναι δύσκολο να κρατήσεις ένα σταθερό πρόγραμμα. Είτε τα σχέδιά σας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας είτε μια ξαφνική αλλαγή της διάθεσης σας εμπνέει να πάτε στο γυμναστήριο, αυτές οι απρόβλεπτες περιστάσεις κάνουν δύσκολο τον προγραμματισμό του γεύματος πριν την προπόνηση.

Προτού αναρωτηθείτε «τι πρέπει να φάω πριν από την άσκηση», πρέπει να αναρωτηθείτε «πόσο χρόνο έχω πριν την προπόνησή μου;» Αυτή η ερώτηση θα σας βοηθήσει να πάρετε μια απόφαση σχετικά με τα τρόφιμα που πρέπει να τρώτε για να τροφοδοτήσετε την προπόνησή σας.

Σκεφτείτε το σώμα σας σαν αυτοκίνητο. Απαιτεί συγκεκριμένο τύπο καυσίμου για να λειτουργήσει σωστά. Και ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο, αν του δώσεις λάθος καύσιμο, μπορεί να χαλάσει.

3-4 ώρες πριν την προπόνηση

Εάν έχετε 3-4 ώρες πριν την προπόνησή σας, η κατανάλωση μεγαλύτερου γεύματος δεν θα επηρεάσει αρνητικά την προπόνησή σας. Αυτό το χρονικό πλαίσιο δίνει στο σώμα σας αρκετό χρόνο για να αφομοιώσει πριν ιδρώσετε. Μια μεγάλη, πολύχρωμη σαλάτα ή μπολ με Βούδα είναι το πάθος μου όταν έχω χρόνο να αφήσω πριν το γυμναστήριο.

1-3 ώρες πριν την προπόνηση

Μικρά γεύματα ή σνακ συνιστώνται όταν έχετε 1-3 ώρες πριν την προπόνησή σας. Η βρώμη είναι ένα εξαιρετικό σνακ πριν την προπόνηση γιατί είναι γεμάτη φυτικές ίνες και απελευθερώνει αργά ενέργεια, κάτι που μπορεί να σας κρατήσει για περισσότερο χρόνο. Αλλά αν λαχταράτε κάτι αλμυρό – επιλέξτε τοστ αβοκάντο σε ψωμί ολικής αλέσεως.


1 ώρα ή λιγότερο πριν από την προπόνηση

Εάν πηγαίνετε στο γυμναστήριο βιαστικά, μην ανησυχείτε! Μπορείτε να φτιάξετε ένα smoothie γεμάτο πρωτεΐνη ή υγιεινές μπουκιές ενέργειας πριν την προπόνηση. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα είναι ιδανικοί για αυτό το χρονικό πλαίσιο.

Υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπος

Σκεφτείτε το σώμα σας σαν αυτοκίνητο. Απαιτεί συγκεκριμένο τύπο καυσίμου για να λειτουργήσει σωστά. Και ακριβώς όπως ένα αυτοκίνητο, αν του δώσεις λάθος καύσιμο, μπορεί να χαλάσει.

Αυτό που τρώτε πριν από μια προπόνηση καθορίζει πόσο καλά θα αποδώσει το σώμα σας, γι' αυτό συνιστώ να τρώτε μια ποικιλία από ολόκληρα τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Ένας συνδυασμός υγιεινών υδατανθράκων, πρωτεΐνης και λίπους μπορεί να σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε και να σας βοηθήσει να πετύχετε τους στόχους σας για την υγεία.

Υδατάνθρακες = ενέργεια!

Βοηθούν στη μεγιστοποίηση της ικανότητας του σώματός σας να χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη ενέργεια (γλυκογόνο) για να τροφοδοτήσει την προπόνησή σας. Και όσο πιο σκληρά προπονείστε, τόσο περισσότερους υδατάνθρακες θα χρειαστείτε. Τα κέικ ρυζιού, οι μπάρες γκρανόλα, τα αποξηραμένα φρούτα και το πλιγούρι βρώμης είναι εξαιρετικές επιλογές υδατανθράκων. Τα λίπη είναι επίσης μια απαραίτητη πηγή ενέργειας. Η ενσωμάτωση υγιεινών λιπών όπως το αβοκάντο, οι σπόροι chia, τα βούτυρα ξηρών καρπών και το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην τροφοδοσία μεγαλύτερης διάρκειας προπονήσεων, όπως τρέξιμο μαραθώνιου ή 45λεπτο ποδήλατο.

Εκτός από υδατάνθρακες και λίπος, το σώμα σας χρειάζεται πρωτεΐνη. Η πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη των μυών και την αποκατάσταση των μυών. Ποιες είναι οι πιο υγιεινές πηγές πρωτεΐνης; Χαίρομαι που ρώτησες! Το Τέμπε, το τόφου, τα φασόλια, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι γεμάτα με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και πρωτεΐνες. Και σε σύγκριση με το κρέας, αυτές οι τροφές μπορούν πραγματικά να σας κρατήσουν μια πιο υγιεινή και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.


Διατροφή μετά την προπόνηση

Όταν πρόκειται για την επίτευξη των στόχων της φυσικής σας κατάστασης, έχει να κάνει με το τι τρώτε και πότε το τρώτε. Και ένας συνδυασμός ολόκληρων τροφών, υγιεινών υδατανθράκων, φυτικής πρωτεΐνης και λιπών μπορεί να αλλάξει εντελώς το παιχνίδι. Αλλά δεν σταματά εκεί! Τα τρόφιμα που τρώτε μετά την προπόνηση είναι εξίσου σημαντικά. Για γεύματα μετά την προπόνηση, θα θέλετε κάτι πλούσιο σε υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως αυτό το κάρυ με ρεβίθια κουνουπιδιού.


Και τέλος – μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε!

Η λήψη της σωστής ποσότητας νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προπόνησή σας είναι ζωτικής σημασίας γιατί ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματός σας, λιπαίνει τις αρθρώσεις σας και μεταφέρει θρεπτικά συστατικά. Θα χρειαστεί επίσης να αναπληρώσετε τα υγρά που χάσατε κατά την εφίδρωση, οπότε φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό μετά την προπόνηση.

Back to blog